Peruánske egreše

Peruánske egreše

Tieto vzácne bobule majú viacero názvov – Physalis peruviana, Incan berries, Golden berries. Pochádzajú z Južnej a Severnej Ameriky a odpradávna sprevádzali Inkov na ich cestách. Dodávali im potrebnú silu a energiu. Nazývali ich jedlom pre ich nezvyčajne vysoký obsah proteínov. Dnes sú zaradené medzi zeleninu, aj keď pripomínajú ovocie. Rastú vo forme kríkov a ich plody – malé farebné bobuľky sú mimoriadne vzácne a aj pomerne drahé. Vedia sa prispôsobiť rôznym podmienkam a túto schopnosť majú aj ich plody. Preto nám machovka pomáha pri vyrovnávaní sa s rôznymi formami stresu.machovka.jpg
Sú rôzne vyfarbené, od žltého odtieňa, cez pomarančovožltý až po tmavošarlátový.
Obsahujú vysoký obsah vitamínu C, betakaroténu, vitamínov skupiny B, fosforu a samozrejme proteínov. Ich chuť je sladkokyslá až kyslá a majú žuvaciu textúru. Samotné bobule sú vždy ručne zberané a je to zdĺhavý a náročný proces. Aj preto je ich cena pomerne vysoká.  
Je ale dôležité vedieť, že celá rastlina s výnimkou plodov patrí do čelade jedovatých Solanaceae ako napríklad zemiaky, takže pri jej zbere a spracovaní musíme byť opatrní.plody machovky.jpg

Jedinečné účinky pokladu Inkov

  • Obsahujú vysoké percento bioflavonoidov– látok známych ako vitamín P, ktoré pomáhajú při liečbe arteriosklerózy, zápalových a virusových ochorení a takisto aj pri liečbe karcinómov
  • Sú zdrojom imunoglobulínov– látok, ktoré podporujú náš imunitný systém
  • Semienka bobúľ majú mierne laxatívny účinok– podporujú správnu peristaltiku
  • Vyznačujú sa vysokým obsahom pektínu– látky, ktorá pomáha upravovať hladinu cholesterolu a cukru u pacientov s cukrovkou
  • Prítomné bioflavonoidy ešte viac zosilňujú ich obsah vitamínu C – látky, ktorá je pre náš organizmus nevyhnutná
  • Podporujú zdravie očí , mozgu a pohlavného systému
  • Majú močopudné účinky – využívajú sa pri liečbe ľadvinových a obličkových ochorení

Ako ich správne používať

Nazbierané a očistené bobule sa zvyčajne vysušia na slnku a uchovávajú v sušenej forme. Pripomínajú hrozienka a ich využitie je mimoriadne pestré – sú prísadou do smoothies, ovocných a energetických tyčiniek, šalátov, dressingov, omáčok, polievok, príloh k mäsu alebo len tak, v čistej naturálnej forme.
Ich využitie je mnohostranné – nielen v gastonómii, ale aj ako prísada do kúpeľa – pomáhajú pri dne a reumatizme.
V interiéri vkusne dopĺňajú kvetinové výzdoby, prednosť má známejšia Machovka čerešňová.
Jako vidíme, zabudnutý poklad teda určite stojí za povšimnutie.

Tieto vzácne bobule majú viacero názvov – Physalis peruviana, Incan berries, Golden berries. Pochádzajú z Južnej a Severnej Ameriky a odpradávna sprevádzali Inkov na ich cestách. Dodávali im potrebnú silu a energiu. Nazývali ich jedlom pre ich nezvyčajne vysoký obsah proteínov. Dnes sú zaradené medzi zeleninu, aj keď pripomínajú ovocie. Rastú vo forme kríkov a ich plody – malé farebné…