KRÁĽ MLIEČNYCH VÝROBKOV: SYR

KRÁĽ MLIEČNYCH VÝROBKOV: SYR

V súčasnosti je už na trhu nepreberné množstvo rôznych druhov preto je dôležité poznať aspoň ich základné rozdelenie.
Najčastejšie sa rozdeľujú podľa štruktúry. Tento údaj sa týka obsahu vody, čím je obsah vody vyšší tým je syr mäkší.

obchod se sýry
 
•  tvrdé syry (obsah vody 30-50%) sú väčšinou tuhé s hustou štruktúrou, občas aj drobivé. Patria sem čedar, parmezán, pecorino či ementál
•  polotvrdé plesňové syry (obsah vody 40-50%) bývajú pružné ale aj drobivé. Najznámejšie sú rokfort a stilton
•  polotvrdé syry (obsah vody 40-50%) sa ľahko krájajú a majú pružné cesto. Medzi ne patrí napríklad gouda
•   mäkké syry (obsah vody 50-70%) sa inak klasifikujú ako „roztierateľné“ syry s plesňovou kôrkou ako sú napríklad brie, camembert a reblochon
•  veľmi mäkké syry (obsah vody 80%) sú také, ktoré sa jedia lyžicou čiže všetky čerstvé syry. Napríklad cottage alebo ricotta

sýr
 
Skúste tieto dva recepty:
 
„Torta“ z lancashirskeho syra s cibuľou
60g masla
60g masti
200g hladkej múky
pol čl soli
2-3 pl ľadovej vody
 
plnka:
3 veľké cibule
1 pl masla
250-300g tvrdého anglického syra lancashire
mleté biele korenie
soľ
Z masla, masti, múky, soli a vody vypracujte pružné cesto, ktoré nechajte odpočinúť cca pol hodiny. Na masle poduste do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte korenie a soľ podľa chuti. 2/3 cesta vyvaľkajte a preneste do ohňovzdornej misy, popritláčajte ku dnu a okrajom a navrstvite na ňu polovicu podusenej cibule. Vrstvu posypte nastrúhaným syrom, na syr dajte druhú polovicu cibule a zvyšok syra. Vrch torty prikryte vyvaľkaným zvyškom cesta. Povrch cesta popichajte ostrým špicatým nožíkom a pečte 40-50min pri 180°C
Malý tip:miesto cesta v recepte môžete použiť hotové lístkové cesto alebo plátky staršieho chleba

sýry

Paradajky s mäkkým kozím syrom „chabichou du Poitou“
6 veľkých paradajok
4 menšie cibule
hrozno
zväzok žeruchy
1 biely jogurt
2 ks kozieho syra chabichou
Paradajky vydlabte a poukladajte na misu alebo tanier. Zväzok žeruchy posekajte nadrobno a zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, vykôstkovanými polovičkami hroznových bobúľ, nakrájaným syrom a s jogurtom. Zmesou naplňte paradajky a môžete podávať.
Malý tip:výborne sa k tomu hodí čerstvý zeleninový šalát

V súčasnosti je už na trhu nepreberné množstvo rôznych druhov preto je dôležité poznať aspoň ich základné rozdelenie.Najčastejšie sa rozdeľujú podľa štruktúry. Tento údaj sa týka obsahu vody, čím je obsah vody vyšší tým je syr mäkší.   •  tvrdé syry (obsah vody 30-50%) sú väčšinou tuhé s hustou štruktúrou, občas aj drobivé. Patria sem…